Deinze

5 oktober 2024

15

mei

Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk, gelegen in het Oost-Vlaamse Petegem-aan-de-Leie, is een markant voorbeeld van naoorlogse modernistische architectuur. Het gebouw, voltooid in 1977 en ontworpen door architect E. Baeyens, was het nieuwe centrum van een woonwijk die in de jaren 1960 werd ontwikkeld. Deze wijk lag nabij het oude dorpshart van Petegem, dat zelf een rijke geschiedenis kent. De eerste vermeldingen van Petegem dateren uit de 12e eeuw, toen het dorp verdeeld was in twee delen: Petegem-Binnen, dat zich ontwikkelde als dorpscentrum, en Petegem-Buiten, een gebied met bossen en landbouwgronden. In 1469 werd Petegem-Binnen bij Deinze gevoegd, terwijl Petegem-Buiten tot de fusie in 1970 zelfstandig bleef.

De Sint-Pauluskerk werd gebouwd in een tijd van snelle urbanisatie en bood de gemeenschap een vernieuwende ruimte voor zowel religieuze als sociale activiteiten. De kerk valt op door haar vijfhoekige plattegrond en minimalistische stijl, die typisch zijn voor de modernistische beweging. De losstaande betonnen klokkentoren vormt een visueel hoogtepunt en geeft het gebouw een eigentijdse, functionele uitstraling. Deze bouwstijl, die eenvoudige vormen en het scheiden van bouwkundige elementen benadrukt, weerspiegelt de architecturale ontwikkelingen van de late 20e eeuw.

Binnen in de kerk zet de minimalistische benadering zich voort. De open ruimte en hoge plafonds, gecombineerd met veel natuurlijk licht, creëren een sfeer van rust en helderheid. Het interieur is sober en vrij van overdadige decoratie, wat de aandacht richt op de essentie van de eredienst en de gemeenschap.

Ze is een herkenningspunt in Petegem-aan-de-Leie en een belangrijk architectonisch erfgoed dat de vooruitstrevende ideeën van de jaren 60 en 70 weerspiegelt.

De kerk is niet alleen een architectonisch icoon, maar ook een symbool van vernieuwing binnen de lokale gemeenschap. Het gebouw, gelegen nabij het administratieve centrum van de wijk, diende jarenlang als ontmoetingsplek voor de inwoners. Ook nu blijft het een stille getuige van de sociale en architecturale veranderingen die Petegem-aan-de-Leie sinds de 20e eeuw heeft ondergaan. Door haar eenvoud en opvallend ontwerp blijft de Sint-Pauluskerk een belangrijk onderdeel van het lokale erfgoed, een symbool van vooruitgang dat nog steeds een plaats inneemt in het moderne stadsbeeld.

.

.

Ligging:

Pauluskerk, Oostkouterlaan 5/7, 9800 Deinze